9 dic 2010

MANIFEST PER UNA UNIVERTITAT PÚBLICA I LAICA

MANIFEST PER UNA UNIVERTITAT PÚBLICA I LAICA: Fora Capelles de la UB.

Ara fa dos anys, un grup d’estudiants/es de la facultat d’econòmiques i empresarials de la Universitat de Barcelona, organitzats en l’assemblea de la facultat, van aconseguir un espai d’estudi en l’edifici de la facultat (sala d’estudis). Enguany, per les obres en els edificis de la facultat s’ha substituït l’aula d’estudis per una capella catòlica (que ja existia en un altre espai de la facultat prèviament).
Aquest fet ha visualitzat per l’estudiantat, l’existència d’un conveni entre la nostra universitat i l’Arquebisbat de Catalunya que data de l’any 1988 (encara que el seu precedent es remunta fins l’any 62), pel qual la Universitat de Barcelona cedeix espais de les facultats per ús exclusiu i privatiu de la institució Catòlica, destinats a practicar el culte religiós.
L’assemblea de física i química, es manifesta, davant d’aquest fet, a favor d’una universitat pública i laica.

Crónica de succesos de les protestes a la capella d'econòmiques.


A causa de les remodelacions i les obres que s'estan duent a terme per tal d'unificar l'edifici 690 de diagonal (antiga Escola Universitària d'Estudis Empresarials) i el 696 (antiga Facultat de Ciències Econòmiques), el passat agost es va eliminar la capella situada al primer d'aquest dos edificis per tal de fer lloc a la nova secretaria del centre. Aquesta capella va ser creada durant la dictadura franquista el 1962. Posteriorment també es va crear una altre capella a la Facultat de Ciències Econòmiques, però va desaparèixer a principis dels anys noranta en favor de l'ampliació de la facultat. També durant aquest període, al 1996, la capella que encara restava va ser reduïda de 135 metres quadrats a 54 mestres quadrats. D'altre banda, a l'article 7 d'un conveni signat el 1988 entre l'arquebisbat de Barcelona i la Universitat de Barcelona garanteix que “l’església catòlica romana gaudirà d’un espai d’us exclusiu i privatiu“. Això va forçar les autoritats universitàries a reubicar l'esmentada capella.

El lloc escollit per a fer-ho va ser l'aula el nom de la qual està dedicat a l'economista Joseph Schumpeter. Aquest espai va ser recuperat com a aula d'estudi ara farà dos anys per l'assemblea de facultat d'Economia i Empresa. Així, es va iniciar el curs amb la desaparició de l'única aula d'estudi que hi havia en aquell moment a la facultat en favor de la nova capella. Tot i que les misses a l'antiga capella ja es celebren des de fa anys, la nova situació d'aquesta i les conseqüències que ha tingut, han fet reobrir el debat a la facultat de si un espai com aquest té o no legitimitat per estar en una institució pública.

Des de l'assemblea de la facultat van decidir iniciar una campanya per la defensa de la laïcitat de la educació superior. Així, sota el lema “Jornada en favor de la laïcitat de la universitat pública”, es va celebrar el primer acte reivindicatiu per tal de mostrar el rebuig a aquest espai exclusiu enfocat a la promoció d'un culte dins d'una universitat pública. A aquest moviment si van sumar la majoria d'assemblees del campus diagonal. Així, des de l'assemblea de Física i Química i en coordinació amb la resta d'assemblees, es va decidir fer un acte de protesta en la pròpia capella. La idea inicial era accedir a la eucaristia setmanal que es duu a terme i, sense interrompre-la, posar-se a estudiar silenciosament. Això no es va poder fer, ja que al arribar-hi se'ns va vetar l'accés a l'interior del recinte. Així, la protesta es va convertir en una concentració pacífica a l'entrada de la capella. Malgrat això, alguns assistents a la missa es van exaltar i van protagonitzar moments força tensos en els quals es va arribar a amenaçar a algun dels assistent a l'acte. Tot i això la protesta va tindre una bona acceptació entre forces sectors de la facultat, així que es va decidir repetir-la setmanalment coincidint amb la celebració de la missa.

La segona protesta es va desenvolupar de forma similar, d'altra banda va acudir la degana per escoltar les nostres reivindicacions i explicar-nos la seva posició. Ens va dir que en virtut del conveni existent entre la UB i l’arquebisbat estaven obligats a mantenir-la, tot i que ella era partidària de fer-ne un centre de culte ecumènic. Per ultim, el tercer acte va ser el més multitudinari, tant per par dels que protestàvem, que cada cop érem més, com pels que assistien a la missa, que van arribar des de les universitats d'arreu de Barcelona. Així, en una escena més pròpia d'una església de barri un diumenge pel matí, es va limitar l'accés de feligresos un cop arribat a l'aforament màxim de la capella. Alguns dels que es van quedar fora es van dedicar a fer fotografies als assistents de la protesta. Durant el transcurs d'aquesta va aparèixer la Vicerectora d’Estudiants i Política Lingüística, Gemma Fonrodona. Es va comprometre a obrir un procés de diàleg institucional i va prometre facilitar-nos el conveni de l'arquebisbat amb la universitat el més aviat possible. D'altra banda, les celebracions de misses a la capella s'ha ampliat i ara es fan tres cops per setmana.

Paral·lelament a això, uns quants medis de comunicació d'orientació ultracatólica s'han dedicat a difamar i calumniar tots els actes aquí esmentats. Des de intereconomía s'han gravat a participants de les proteste sense el seu consentiment i s'han publicat a la televisió tot narrant una història totalment distorsionada, on ens descriuen com antisistema i asseguren que hi va haver enfrontaments amb les forces de seguretat. També, des de La Razón, afirmen que els assistents a la missa ho han de fer amb protecció policial i des de el ABC, que els manifestants som un grup violent, tot vinculant-nos amb algunes organitzacions polítiques i estudiantils i publicant una fotografia dels assistents sense el seu permís. Des d'altres medis la cosa cada cop és més surrealista. A e-cristiants ens vinculen amb Iniciativa per Catalunya, defensant que tot plegat es un moviment electoral per als passats comicis, ForumLibertas ens acusen de persecució religiosa i de laïcisme agressiu i el molt Honorable Duran i Lleida parla de la defensa de laïcitat com una “línia de “pensament” bessona del feixisme” en el seu blog.

VINE A PROTESTAR AMB NOSALTRES!

NO A LA MANIPULACIÓ MEDIÀTICA DELS MITJANS ULTRACATÒLICS!


Assemblea Física i Química.